KI-assistert språklæring med bilder
Det aller viktigste målet med fremmedspråksundervisningen, er kommunikasjon, både muntlig og skriftlig. (Selv om jeg nok heller mot at muntlig kompetanse er mye viktigere enn skriftlig, særlig på nivå I.) I denne oppgaven er læringsmålet blant annet at elevene skal kunne fortelle om det de ser på et bilde. Dette er det nok mange som har gjort før, og vi har funnet bilder på internett, i et blad eller i en bok.
Hvorfor bruke KI?
Nå kan vi lage egne bilder med verktøy som for eksempel ideogram.ai og DALL-E, og det finnes flere. Dersom man kjøper abonnement på ChatGPT 4 (koster ca 250 kroner i måneden), kan man lage bilder der. Jeg synes det er kjempegøy å leke meg med ideogram.ai, som jeg nylig oppdaget, selv om jeg nok trenger mer øvelse for å bli god på det. Jeg ser også at jeg kan lage akkurat de bildene jeg trenger til klassen min, og tilpasse bildene elevenes interesser, nivå og tema vi jobber med. Når elevene får skrive prompter for å lage bilder, ser de direkte resultater av arbeidet de gjør. De fleste elevene synes at det er gøy å jobbe på denne måten.
Målet med dette opplegget er at elevene skal utvikle kommunikative ferdigheter, men også at de skal lære seg å bruke digitale ressurser som en del av sin språklæring.
Forarbeid
Den viktigste (og noen ganger vanskeligste) jobben er å finne eller lage et bilde der det skjer ting som elevene kan beskrive. Inn mot påske kan man jo lage et påskemotiv, med barn som leter etter egg i en hage, et påskebål (tysk tradisjon) og kanskje en påskehare som gjemmer seg et sted i bildet. Fordi vi nå har mulighet til å lage akkurat det bildet vi drømmer om, med de verbene og aktivitetene vi ønsker oss, kan man også se for seg at noen elever får et bilde der de kanskje må tolke litt mer inn i det, hva har skjedd i forkant? Hva skjer etterpå? Jeg ser at eksamen i fremmedspråk nivå I gjør nettopp dette. (Til min ganske store overraskelse førte dette til at jeg litt plutselig måtte lære elevene mine framtidsformer, noe jeg sjelden har gjort tidligere på nivå I.) Bildet som illustrerer denne bloggposten, er tenkt som eksempel på en slik oppgave. Hva har skjedd? Hvem er han? Hvorfor er han på stasjonen? Hvem fikk han melding fra? Med slike bilder og oppgaver kan elevene prøve ut andre verbformer og mer krevende språklige strukturer.
Jeg har laget et bilde ved hjelp av DALL-E for mine nivå I-elever der de får øve på vanlige aktiviteter hjemme, bildet ser dere under. Her kan man også se for seg bilder og oppgaver der elevene skal utvikle forståelse og nysgjerrighet for kulturelt og språklig mangfold. Vi kan lage bilder som representerer ulike kulturer og situasjoner, og oppfordre elevene til å reflektere og diskutere kulturelle normer, verdier og levesett. Bildet under representerer et “vanlig” hjem med “vanlige” aktiviteter (selv om elementer her er mindre vanlige, særlig antall barn).
Som en del av forberedelsen, ba jeg ChatGPT 4 om å lage en liten ordliste for meg med fem substantiver (med artikkel), fem adjektiver og fem verb. Jeg minnet den på at elevene mine er 16 år gamle og at de har lært tysk i 1,5 år.
Oppgaven
Elevene får bildet og ordlisten, og skal så lage setninger for å beskrive det som skjer på bildet, alene eller i grupper.
Dersom man ønsker å la elevene få prøve seg på å lage KI-genererte bilder, gir du elevene oppgaven med å beskrive bildet så nøyaktig som mulig på målspråket. Målet er å lage en tekst som kan brukes som en “bildegenereringsprompt”, altså en beskjed til et KI-verktøy som lager bilder. Den prompten gir du så til DALL-E, ideogram.ai eller et annet program. Den gruppa som har klart å lage det bildet som ligner mest på originalen, har “vunnet”. Dette steget integrerer kreativitet og teknlogiforståelse i språklæringsprosessen.
Oppgaven gir elevene et konkret mål som kan motivere elevene til å dykke dypere inn i språket og samtidig ha det gøy med læring. Elevene ser også direkte resultater av deres språklige innsats.
Forslag til flere oppgaver elevene kan gjøre med bilder:
1. Lage en dialog: Elevene kan i par eller små grupper bruke ordlisten for å lage en samtale mellom personene i bildet. Dialogen skal handle om det elevene ser skjer i bildet og kan inkludere spørsmål, svar, meninger, følelser og handlinger. Hva sier disse personene til hverandre? Hva skjer etterpå?
2. Forandre stemningen i rommet ved å beskrive den annerledes: Dette er kanskje en oppgave for elever på nivå II. Elevene kan beskrive rommet/scenen de ser på bildet med en helt annen stemning eller atmosfære (fortsatt på målspråket). Dette kan inkludere å endre lyssettingen, personenes ansiktsuttrykk eller andre elementer i bildet. Dette kan være en god oppgave for å øve på adjektiver og preposisjoner. Det mest spennende er kanskje å gi beskrivelsen til et bildegenereringsverktøy, for å se om elevene har klart å snu stemningen. (Eksempel bildet to av mine elever lagde under.)
3. Bildebeskrivelseslek: Lag fire forskjellige bilder som ser ganske like ut, men som har små, viktige forskjeller. Elevene jobber i par. Elev 1 får alle fire bildene, elev 2 får ett av dem. Elev 2 skal så beskrive bildet på tysk/fransk/spansk, uten å vise det til elev 1. Elev 1 må stille spørsmål for å eliminere alternativer og til slutt velge det riktige bildet. I denne oppgaven kan elevene øve på å beskrive bildet detaljert, lytte til hverandre og stille spørsmål.
I alle oppgavene er målet at elevene skal snakke så mye som mulig på målspråket. De kan få ekstra støtte med nyttige fraser og ord de kan trenge. Alle disse oppgavene er like nyttige for elever som lærer norsk som andrespråk.