The best skriving ever - med generativ KI?

Bilde laget av Ideogram

Et svar på blogginnlegget “Make skriveopplæring great again” av Gammal sur lektor som opprinnelig ble postet i høst. Nå har jeg gjort noen endringer og lagt det ut på nytt. Jeg var nemlig ikke helt enig med meg selv lenger - og det må være lov!

Gammal sur lektor og jeg er enige om flere ting: 1) Elever i norsk skole må og skal utvikle sin egen skrivekompetanse. 2) Samfunnet er rigget på en måte som gjør skriving til en nøkkelkompetanse for å bli tatt på alvor. 3) Skriving er en ferdighet som styrker demokratisk deltakelse og myndiggjøring. Det som skiller oss, er hvordan vi kan bruke generativ KI i denne prosessen. 

Jeg har tidligere sett på hvordan generativ KI kan være et nyttig verktøy for å hjelpe folk med å forstå vanskelige tekster, som brev fra NAV, og det funker overraskende bra. Jeg tror at vi kan lære ved å bruke KI-verktøy - og at de kan hjelpe oss med å få til ting vi ikke trodde vi ville få til. Mange av de verktøyene som i dag brukes av studenter og arbeidstakere, hjelper dem med å forstå tekster, lage sammendrag, forklare vanskelige konsepter og trene på ulike sjangre. De får støtte der det trengs - men det betyr ikke at de skal overlate skrivingen til språkmodellene. Selv laster jeg opp fagartikler til ChatGPT, diskuterer fagbegrepene med den, og ber den om å sjekke at jeg har forstått dem riktig. Det er til stor hjelp for meg. 

Stillasbygging er avgjørende for mange elever, særlig når de skal lære å skrive. Det er ikke de yngste elevene som skal bruke generativ KI, tror jeg, men jeg undersøker i egen forskning om generativ KI kan brukes som et stillas for eldre elever, som stiller spørsmål, kommer med innspill og hjelper dem videre i skriveprosessen. Vi vet ikke hva “riktig” bruk av KI er i skriveprosessen - men elevene lærer ikke å skrive selv ved å få KI til å skrive tekstene for seg. Det vet vi.

Vi trenger flere stemmer i samfunnsdebatten, ikke bare de som skriver perfekt og var flinkest på skolen. Mitt håp er at KI kan bidra til at flere tør å ytre seg, fordi de vet at teksten de sender inn er sammenhengende og uten språkfeil. Å vite hvordan man kan bruke KI som et verktøy i slike sammenhenger, tenker jeg er verdifullt.

Jeg er enig med Gammal sur lektor i at skriving i norskfaget handler om mer enn å gjengi informasjon. Elevene må lære å resonnere, analysere og argumentere. Men jeg tror også at vi kan bruke generativ KI som en støtte for å hjelpe dem med å øve på dette. Generativ KI kan for eksempel være en sparringspartner som gir elever innspill eller argumenter de kan vurdere kritisk, forbedre eller svare på. 

Sur lektor bruker metaforen «krykker» på generativ KI, og det innebærer at elevene trenger hjelp for å komme seg framover. Jeg tror at noen elever trenger mer hjelp enn det de får i norsk skole i dag - mange sitter for mye alene og skriver uten noe form for veiledning (det vet jeg, for jeg har vært norsklærer i 16 år). Å skrive i samarbeid med en veiledende chatbot kan nettopp være den støtten disse elevene trenger - så lenge de skriver selv og ikke lar chatboten gjøre hele jobben. Her har vi helt klart en utfordring. For vi vet jo at mange elever synes det er både kjedelig og vanskelig å skrive. Da er det fristende å få noen andre til å gjøre jobben.

Andre elever trenger ikke krykker, men heller noen som kan pushe dem litt – noen som hjelper dem i ideutvikling og som utfordrer dem til å tenke dypere og argumentere sterkere. Hvis læreren har tid (og eleven spør om hjelp) er det den beste måten å bli pushet på, men hvis eleven sitter hjemme klokka to om natta og skriver, er verken læreren eller pappa tilgjengelig. Brukt riktig, kan språkmodellen både utfordre og støtte på en god måte uten å ta over skrivingen, men bare hvis eleven ønsker det og vet hvordan.

Elevene bruker generativ KI allerede og etterlyser veiledning og kunnskap! Det er nettopp norsklærerne, skrivespesialistene, som bør utforske hvordan KI kan styrke skriveopplæringen, samtidig som vi holder fast ved målet om å utvikle kritiske tenkere og selvstendige skribenter.

Det betyr ikke at vi MÅ bruke KI i skrivingen i norskfaget, verken i grunnskolen eller på vgs. Men elevene våre skal skrive videre i livet sitt også - med eller uten språkmodeller. Håpet er jo at mange av dem vil ønske å uttrykke sin egen stemme uten for mye innblanding av generativ KI, men at de bruker KI på en måte som støtter, og ikke overtar skriveprosessen. Å komme dit tror jeg de trenger hjelp til.

Neste
Neste

Politikk, stereotypier og bildegenerering